Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-13-2015, 08:09 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 647
Ford ITBC - 2012 Redwood 36RL

Just got a real education on the 2005-2013 Integrated Brake Controller.
This occurred because I had a defective Ford/Chevy Adapter (Cam Module). Which had never happened, making me believe the ITBC was the problem.
The actuator fired up just fine when pulling the break away switch and when hooked to the truck using the manual over ride. When you pressed the brake pedal, nothing, nada, zilch!

It seems the voltage to the trailer from the IBC is controlled by speed and cannot be tested stationary at the plug. As speed increases voltage increases proportionally to 15 mph where full voltage is available yet still ramps up when the brake pedal is depressed.

The result of this ramping up of voltage is the impression there is no lag in the actuator. Very impressive. There is lag, you just don't feel it because the ramp up is so smooth.

When we hooked up the Ford to my trailer and took it for a test drive the brakes worked flawlessly. My trailer is set up with a Ford/Chevy Adapter so I can hook any truck to my trailer and it work.

We replaced the Ford/Chevy Adapter on the 36RL and took it for a test drive.
We ran loose wires from the pin box Blue & White wire to the cab of the truck and had a passenger check voltage at various speeds.
Sure enough, as speed increased, voltage ramp up increased and worked flawlessly.

Now I understand why some people say they have no lag. They just can't feel it with a superior controller.
__________________

Ron & Margaret
2014 Ram 3500 DRW 6.7, Aisin, 4.10
"Pequod" 2015 Redwood 38GK
Titan Guy is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2015, 09:34 PM   #2
Senior Member
 
travelin' texans's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 2,828
I said all along, they're making these trucks (& most everything else) way smarter than me. I've got gadgets on mine that I've never used.
__________________
Danny & Linda
Former '13 FB owner
Currently rvless!
travelin' texans is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2015, 11:46 PM   #3
Senior Member
 
Ford truck guy's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1,861
I wonder if that was my problem with the other kit?? I did NOT add a cam module per the guy on the phone at BrakeRite???
__________________
2015 F-350
2020 3991RD with-
17.5 Goodyear 114's , Titan Disc brakes, MorRyde 8K IS, Onan 6.5..
Ford truck guy is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2015, 12:41 AM   #4
Senior Member
 
5th_Time's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,119
Redwoods come with the CAM module (at least with disk brake option they do). No harm having it or not.

When I was initially having a problem with my disk brakes, disk pump mfg. even suggested putting a second CAM module in series with the original (which I didn't do). Turns out I had a bad disk brake pump from Redwood install anyway...
__________________
Mike & Pam '12 36RL, Kodiak Discs, 17.5" G114s H-Rated, SRE4000 w/HD Shackles, Joy Rider Shocks, Flex Air, 5.5 Onan, W&D, DW, 4 Scare Lights, (2) 6V Trojan T-145s; Progressive EMS-HW50C, Winegard DTV Sat, Sony/Denon 4K Home Theater, WiFiRanger EliteAC Pack, weBoost 4G-X Cell Booster.

'18 GMC Denali 3500HD CC, 4x4, DRW, DuraMax, Allison, Curt Q25 w/OEM Prep, Intellihaul Cameras, Transfer Flow 70gal Aux Tank/Toolbox.
5th_Time is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2015, 12:54 AM   #5
Senior Member
 
Ford truck guy's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1,861
The issue I had was on my prior non RW trailer... No cam module.. It was an 08 KZ Montego Bay...
__________________
2015 F-350
2020 3991RD with-
17.5 Goodyear 114's , Titan Disc brakes, MorRyde 8K IS, Onan 6.5..
Ford truck guy is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2015, 01:32 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 647
Joe,
Don't think that was your problem.
__________________

Ron & Margaret
2014 Ram 3500 DRW 6.7, Aisin, 4.10
"Pequod" 2015 Redwood 38GK
Titan Guy is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2015, 01:52 AM   #7
Senior Member
 
mhs4771's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2,312
Ron, those CAM Modules can fail. We changed campgrounds and everything was fine, hooked up to leave 4 days later and no brakes. Still a mystery who or why that CAM Module died sitting still, but it did.
I've read on another forum that you can add a magnet or two from a drum brake setup in parallel with the Pump and it will fake out the older controllers into thinking you have standard electric drums.
__________________
Michelle & Ann
2018 Chevy 3500HD Crew Cab High Country DRW, D/A, 2016 RW39MB, Dual ACs, Auto Level, Auto Sat Dish, Stack W/D, King Sleep #, 17.5" GY114s w/Disc, MORryde IS & Pin, Comfort Ride Hitch, 5.5 Onan, Res Fridge & Induction Cook Top
mhs4771 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2015, 02:50 AM   #8
Senior Member
 
Retired educators's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 178
I just traded my 2012 GMC SRW for a 2015 GMC DRW. Couldn't figure out why I had no brakes on my 38RL with new truck when brakes worked on old one. Sent message to Ron (Titan Guy) and he hooked me up with company that built brake system for Redwood. Come to find out the Cam Module on RV was not correct one and would not work with my new truck. Replaced Cam Module and everything works great now. A big thanks to Ron!
__________________
2016 38 RL, tan and burgundy, H rated tires on 17.5 rims, disc brakes, washer and dryer, residential refrigerator, MorRyde IS, 2015 GMC 3500 HD Denali,Duramax DRW, 4x4, Firestone air bags
Retired educators is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2015, 03:15 AM   #9
Senior Member
 
atom ant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7,094
Quote:
Originally Posted by 5th_Time View Post
Redwoods come with the CAM module (at least with disk brake option they do). No harm having it or not.

When I was initially having a problem with my disk brakes, disk pump mfg. even suggested putting a second CAM module in series with the original (which I didn't do). Turns out I had a bad disk brake pump from Redwood install anyway...
That's what happened to mine - before we even left the lot I tested brakes and almost rolled through the gate. They blamed the CAM module, the Redwood factory wiring, but in the end it was the actuator itself.
__________________
Brad & Dory - Lone Tree, CO
CURRENT - 2013 Itasca Meridian 42E/2013 Wrangler 4dr Sahara
SOLD - 2014 Redwood 36RL/2014 F350 DRW
atom ant is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Redwood RV or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT +1. The time now is 01:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.