Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-14-2014, 04:09 AM   #1
Senior Member
 
5th_Time's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,121
Alka-seltzer water after de-winterization

Anyone have this problem?

After I dewinterized and refilled with fresh, my water in every faucet., both hot and cold is totally fizzy like a certain stomach remedy that used to say "plop plop fizz fizz..." - you get the picture. It doesn't matter whether it's from fresh water tank or city water. We don't drink the water but am afraid to use it for shower now.

It's especially noticeable in the toilet where it will fizz for 2 or 3 seconds and then go clear.

I've probably run 50 gals through the system by now and it hasn't gone away. I've never seen this. Anyone had this problem?
__________________
Mike & Pam '12 36RL, Kodiak Discs, 17.5" G114s H-Rated, SRE4000 w/HD Shackles, Joy Rider Shocks, Flex Air, 5.5 Onan, W&D, DW, 4 Scare Lights, (2) 6V Trojan T-145s; Progressive EMS-HW50C, Winegard DTV Sat, Sony/Denon 4K Home Theater, WiFiRanger EliteAC Pack, weBoost 4G-X Cell Booster.

'18 GMC Denali 3500HD CC, 4x4, DRW, DuraMax, Allison, Curt Q25 w/OEM Prep, Intellihaul Cameras, Transfer Flow 70gal Aux Tank/Toolbox.
5th_Time is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 04:12 AM   #2
Senior Member
 
atom ant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7,101
I get that every once in a while, always thought it was from the antifreeze.
__________________
Brad & Dory - Lone Tree, CO
CURRENT - 2013 Itasca Meridian 42E/2013 Wrangler 4dr Sahara
SOLD - 2014 Redwood 36RL/2014 F350 DRW
atom ant is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 04:22 AM   #3
Senior Member
 
5th_Time's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,121
Me too at first, but no "pink" to be seen. We're on our annual trip to Myrtle Beach so counting my house, that's the third different water supply and I still have it. The only changes since last year are the antifreeze, a new identical water filter, and a new identical anode rod (I buy two of everything). No leaks either. What a head scratcher...
__________________
Mike & Pam '12 36RL, Kodiak Discs, 17.5" G114s H-Rated, SRE4000 w/HD Shackles, Joy Rider Shocks, Flex Air, 5.5 Onan, W&D, DW, 4 Scare Lights, (2) 6V Trojan T-145s; Progressive EMS-HW50C, Winegard DTV Sat, Sony/Denon 4K Home Theater, WiFiRanger EliteAC Pack, weBoost 4G-X Cell Booster.

'18 GMC Denali 3500HD CC, 4x4, DRW, DuraMax, Allison, Curt Q25 w/OEM Prep, Intellihaul Cameras, Transfer Flow 70gal Aux Tank/Toolbox.
5th_Time is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 11:29 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 555
Mike we have the same problem. Speedy fizz water. This was our second week and it still remains. This weekend I am going to drain the hot water tank and start over. I'm wondering if it is residual antifreeze and just takes time to be rinsed out. Hope there is an answer out there.
__________________
Jay and Linda
2013 36RL
Tobys Home is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 03:58 PM   #5
Senior Member
 
atom ant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7,101
Wonder if they changed the composition of the antifreeze over the last few years. I would get it on my Montana too- I could always tell it was there using the outside sprayer on the street.
__________________
Brad & Dory - Lone Tree, CO
CURRENT - 2013 Itasca Meridian 42E/2013 Wrangler 4dr Sahara
SOLD - 2014 Redwood 36RL/2014 F350 DRW
atom ant is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 04:18 PM   #6
Senior Member
 
mhs4771's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2,355
You fellows could be on to something. We've never experienced that problem since we stopped forcing the RV to Drink the Pink KoolAide.
Makes things so much easier not going through that routine anymore.
__________________
Michelle & Ann
2018 Chevy 3500HD Crew Cab High Country DRW, D/A, 2016 RW39MB, Dual ACs, Auto Level, Auto Sat Dish, Stack W/D, King Sleep #, 17.5" Sailuns w/Disc, MORryde IS & Pin, Comfort Ride Hitch, 5.5 Onan, Res Fridge & Induction Cook Top
mhs4771 is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 04:58 PM   #7
Senior Member
 
johnboytoo's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 2,054
Maybe it is the antifreeze, but wouldn't air infiltration also do that ?

maybe it's cavitation in the pump making the water / air mix ????

just offering an alternative...
__________________
Ours: '11 Monaco Diplomat 43DFT followed closely by '14 Jeep 4 dr Wrangler.
Hers: '13 Explorer Sport - AWD 365hp twin turbo scooter!
Previous: '13 Ford F350 CC Platinum and '13 38GK
johnboytoo is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 07:43 PM   #8
Senior Member
 
5th_Time's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,121
You might be on to something. I was thinking it might be infiltration on the low pressure side as there are no leaks. I'll have to check the fittings but then again, no leaks with city water side either so go figure...
__________________
Mike & Pam '12 36RL, Kodiak Discs, 17.5" G114s H-Rated, SRE4000 w/HD Shackles, Joy Rider Shocks, Flex Air, 5.5 Onan, W&D, DW, 4 Scare Lights, (2) 6V Trojan T-145s; Progressive EMS-HW50C, Winegard DTV Sat, Sony/Denon 4K Home Theater, WiFiRanger EliteAC Pack, weBoost 4G-X Cell Booster.

'18 GMC Denali 3500HD CC, 4x4, DRW, DuraMax, Allison, Curt Q25 w/OEM Prep, Intellihaul Cameras, Transfer Flow 70gal Aux Tank/Toolbox.
5th_Time is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 08:44 PM   #9
Senior Member
 
atom ant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7,101
John,

That could be, given whenever I see the foam I just dewinterized the system and there is probably air in quite a few places. I don't have leaks, or the water pump would occasionally let me know.

I drain everything whenever we park it, so now I wonder if it foams each time I recharge it. Cmon spring!! Snow every other day around here
__________________
Brad & Dory - Lone Tree, CO
CURRENT - 2013 Itasca Meridian 42E/2013 Wrangler 4dr Sahara
SOLD - 2014 Redwood 36RL/2014 F350 DRW
atom ant is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 09:06 PM   #10
Senior Member
 
5th_Time's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,121
What about a crack on the suction side?
__________________
Mike & Pam '12 36RL, Kodiak Discs, 17.5" G114s H-Rated, SRE4000 w/HD Shackles, Joy Rider Shocks, Flex Air, 5.5 Onan, W&D, DW, 4 Scare Lights, (2) 6V Trojan T-145s; Progressive EMS-HW50C, Winegard DTV Sat, Sony/Denon 4K Home Theater, WiFiRanger EliteAC Pack, weBoost 4G-X Cell Booster.

'18 GMC Denali 3500HD CC, 4x4, DRW, DuraMax, Allison, Curt Q25 w/OEM Prep, Intellihaul Cameras, Transfer Flow 70gal Aux Tank/Toolbox.
5th_Time is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 09:50 PM   #11
Senior Member
 
atom ant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7,101
If it did it all the time I could believe that, but it goes away in about a day, but again check that antifreeze suction hose cap. That gave Dave fits for a while before he found it.
__________________
Brad & Dory - Lone Tree, CO
CURRENT - 2013 Itasca Meridian 42E/2013 Wrangler 4dr Sahara
SOLD - 2014 Redwood 36RL/2014 F350 DRW
atom ant is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 10:00 PM   #12
lwg
Senior Member
 
lwg's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 918
Quote:
Originally Posted by johnboytoo View Post
Maybe it is the antifreeze, but wouldn't air infiltration also do that ?

maybe it's cavitation in the pump making the water / air mix ????

just offering an alternative...
This would be my guess as well.
__________________
2014 Redwood 38BR, Fulltiming
2013 Ford F-350 CCSB 6.7L 4x4 SRW, B&W Companion Hitch, Air Bags
lwg is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 10:20 PM   #13
Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 43
We are camping in Myrtle Beach this week as well! At which campground are you staying? We are at Myrtle Beach Travel Park and we are the only Redwood here!
__________________
US Army Veterans/Retirees
RoadWarriors is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 10:54 PM   #14
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1,856
Just having gone through an "episode", my vote is that you've got air in the system; either residual from the commissioning process, or a loose connection somewhere.
__________________
2012 F350 KR CC DRW w/ some stuff
2013 36FL
Cindy and Tom, Toby and Kasey (our Berner and Newfie)
Oh...I forgot the five kids.
spindrift is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2014, 01:06 AM   #15
Senior Member
 
5th_Time's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,121
Road Warriors: We are staying at Lakewood Campground on SC17 (I think) Ha. Looks like we're the only Redwood here as well. We are on an oceanfront site so I'm happy as a pig in ____. There are hundreds of sites here, so I'm going Redwood hunting tomorrow AM.
__________________
Mike & Pam '12 36RL, Kodiak Discs, 17.5" G114s H-Rated, SRE4000 w/HD Shackles, Joy Rider Shocks, Flex Air, 5.5 Onan, W&D, DW, 4 Scare Lights, (2) 6V Trojan T-145s; Progressive EMS-HW50C, Winegard DTV Sat, Sony/Denon 4K Home Theater, WiFiRanger EliteAC Pack, weBoost 4G-X Cell Booster.

'18 GMC Denali 3500HD CC, 4x4, DRW, DuraMax, Allison, Curt Q25 w/OEM Prep, Intellihaul Cameras, Transfer Flow 70gal Aux Tank/Toolbox.
5th_Time is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2014, 01:50 PM   #16
Senior Member
 
Adamsvr's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 596
Quote:
Originally Posted by 5th_Time View Post
Road Warriors: We are staying at Lakewood Campground on SC17 (I think) Ha. Looks like we're the only Redwood here as well. We are on an oceanfront site so I'm happy as a pig in ____. There are hundreds of sites here, so I'm going Redwood hunting tomorrow AM.

We're at the KOA in Myrtle beach. 2012RL.
__________________
2012 Redwood RL with Slide-in-the Slide; 2011 F450; Onan 5.5 Gen; G614 Wheels
Adamsvr is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2014, 07:13 PM   #17
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 210
I'm pretty sure that is caused by the antifreeze. I had the same problem with my old SOB. Try adding a 1/4 cup of Clorox to about 20 gallons and flush through system and see if that helps. I always added a Clorox to my system in the spring to kill bacteria before I started a new season. I didn't seem to have the fuzzy water afterwards after I started using Clorox. Just my .02 worth.
Jay D.
Ramblin Roadrunners is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2014, 09:08 PM   #18
Traveling
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 910
Yep, it's the anti-freeze:
http://www.popsci.com/scitech/articl...pop-antifreeze
TNTBaker is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2014, 09:45 PM   #19
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 210
It must leave a little behind that is hard to rinse off.
Jay D.
Ramblin Roadrunners is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2014, 10:26 PM   #20
Senior Member
 
atom ant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 7,101
Quote:
Originally Posted by TNTBaker View Post
Cool article!

I use another type of antifreeze in soda, or sometimes without the soda
__________________
Brad & Dory - Lone Tree, CO
CURRENT - 2013 Itasca Meridian 42E/2013 Wrangler 4dr Sahara
SOLD - 2014 Redwood 36RL/2014 F350 DRW
atom ant is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Redwood RV or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT +1. The time now is 07:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×